OSIGURANJE STAMBENIH OBJEKATA I STVARI U DOMAĆINSTVU

(Ne baksuziraj, časti ti)

Prije par mjeseci sam na teži način spoznao značaj osiguranja stambenog objekta. Krađa u sred bijelog dana. Policijski inspektori su rekli da je to bila “tipovana” provala objekta. Tada sam saznao da to znači da se meta prati određeno vrijeme, prati se vrijeme kada osobe izlaze iz kuće ili stana, ko sve živi u objektu a onda se obično u timu upada u objekat…

Iako pripadam grupi koja promoviše prevenciju raznih finansijskih izazova – priznajem da stan u kojem živim nije bio osiguran od provale i krađe.

Nakon što sam ispričao nekolicini komšija za to i upozorio ih šta mogu očekivati, saznajem da nijesam jedini koji je to doživio u zgradi. I ne samo u zgradi, naknadno saznajem da je u čitavom kvartu bilo neprijatnih iznenađenja ljetos. Uspješna predsezona profesionalaca s kesama na nogama i rukavicama na rukama. Bez ostavljenih tragova.

Policija je saopštila da su minimalne šanse u vezi pronalaska lopova, jer odavno nijesu vidjeli tako profesionalan pristup krađi.

Dakle, ostaje opcija da se sam oko svega pobrineš. Pa ako se to nekad ponovi, da neko drugi pokrije štetu.   

Kako bi spriječili ovakav scenario, u nastavku teksta čitajte o paketima koje možete uzeti kako bi, eventualnu, krađu ili provalu objekta pokrila osiguravajuća kuća a ne vi. Iako sam okvirno znao za ove stvari, sad sam se dodatno udubio u problematiku zbog ličnog iskustva.

Postoji nekoliko različitih paketa koje možete uzeti. Nazovimo ih osnovni, napredni i luksuzni.

 

 • Osnovni paket vas pokriva od požara, udara groma, eksplozija, oluja, grada, izlivanja vode iz vodovodnih i kanalizacionih instalacija i iz uređaja i cijevi toplovodnih instalacija (uže pokriće), udara sopstvenog motornog vozila, provalne krađe i razbojništva – odgovornost do 6.000€ po štetnom događaju.

 

 • Napredni (pored rizika u osnovnom paketu obuhvata i izlivanje vode iz vodovodnih i instalacionih kanalizacionih instalacija i iz uređaja i cijevi toplovodnih instalacija (šire pokriće), sniježnu lavinu, lomljenje stakla na prozorima i vratima stambenog objekta – odgovornost do 8.000€ po štetnom događaju.

 

 • Luksuzni (pored rizika u naprednom paketu obuhvata i izlivanje vode iz akvarijuma, težinu snijega, atmosferske vode, udar nepoznatog motornog vozila, udar od pada drveta, vandalizam, lomljenje sanitarija, troškove prinudnog seljenja, troškove ponovne izrade uništenih dokumenata, izgubljenih i zaključanih ključeva – odgovornost po štetnom događaju do 10.000€.

 

Primjer: Stan površine 65m2, građevinske vrijednosti (a ne tržišne) 39.000€ i stvari domaćinstva u vrijednosti 8.000€.

PAKET

MJESECNA PREMIJA ZA STAN OD 65m2

OSNOVNI

4,23€

NAPREDNI

5,14€

LUKSUZNI

9,23€

PLAĆANJE

Možete platiti mjesečno, kvartalno, polugodišnje i godišnje.

Manji stanovi su skuplji. Što je stan veći, cijena po kvadratu se smanjuje.

Za nenastanjene objekte (to su npr objekti u koje  većinu vremena niko ne živi i  koji su prazni više od 265 dana) doplatak na ukupnu premiju, bez poreza, je 50%.

Od uredne prijave štete (priložena kompletna dokumentacija) isplata je 15 do 45 dana.

POPUSTI

Imate nekoliko opcija za ostvarenje popusta. Nema svaka osiguravajuća kuća identične popuste, ali ovo su neki od njih koje možete očekivati:

 • Popust za plaćanje odmah – 10%,
 • Popust svake godine za nemanje šteta je 5% a maksimum popusta ide do 25%,
 • Popusti za blind vrata ili alarm u objektu – 5%,
 • Popust za osiguranje zaključeno u trajanju od 5 godina, odobrava se dodatni popust 5%.

BANKE: SITUACIJA KADA JE STAN HIPOTEKA ZA UZETI KREDIT

Banke, u ovom slučaju, uglavnom traže osiguranje od požara.

Samo jedna od banaka u Crnoj Gori, trenutno, osim požara traži i osiguranje od izliva iz instalacija.

 

POSEBNI USLOVI:

 

Ako se posebno dogovori i plati dopunska premija osiguranje pokriva i štetu  na osiguranim predmetima izazvanih:

 • Zemljotresom (ali samo ako je intenzitet najmanje 5 stepeni Merkalijeve skale na mjestu gdje se nalaze osigurani predmeti). Dakle, ukoliko vašem paketu dodate i osiguranje od zemljotresa i tu imaju tri seizmičke zone. To utiče na cijenu. Podgorica i primorje pripadaju zoni 1 (najveća vjerovatnoća za zemljotres), ostali gradovi u Crnoj Gori su zona 2 a Bijelo Polje pripada zoni 3.
 • Poplavom i bujicom (osiguranjem nijesu obuhvaćene štete od gljivica zbog vlage, slieganja tla kao posljedica poplave). Ovo vam, realno, ne treba ako živite u stanu.
 • Klizanjem tla i odronom (klizanje je pokriveno ako se desi iznenada a ne ako je tlo počelo da klizi prije ili u momentu zakljucenja osiguranja, ako je klizanje nastalo radnjama čovjeka). Odron se priznaje samo ako se čvrsti komad otkinuo i udario u osigurani predmet. Ni ovo vam ne treba ako je stan vaše mjesto boravka.

OBIM OPASNOSTI OD VANDALIZMA

Čemu se nadati ako vam vandali upadnu i demoliraju stan?

U tom slučaju, pokriva se šteta od oštećenja ili uništenja osiguranih predmeta, prouzrokovanih vandalskim djelovanjem trećih lica (ali obratite pažnju na ovo – to nijesu članovi porodičnog domaćinstva, rođaci do 3 stepena srodstva i zakupci – podstanari).

Osiguranje, u ovom slučaju, ne pokriva štetu na:

 • Staklima i prozorima vrata,
 • Sanitarijama,
 • Svim vidovima reklama,
 • Liftovima,
 • Svjetiljkama, reflektorima i sijalicama,
 • Neonskim cijevima i njihovim mehanizmima,
 • Osmuđivanje od šibice, cigareta, pepela,
 • Na živim ogradama.

U ovom slučaju osiguranik mora pozvati policiju, prijaviti štetu osiguravaču najkasnije 3 dana po nastanku štete i dostaviti sve informacije i dokaze potrebne za određivanje uzroka, obima i visine šteta.

 

ZAKLJUČAK NA OSNOVU OVOG ISKUSTVA

 

Lekcija koju sam naučio je da vrijedne stvari ne čuvam u kući ili stanu nego u sefu u banci. Na godišnjem nivou ta usluga košta oko 100€.

Osiguranje stana je definitivno preporuka. Krađa se ne dešava svaki dan, ali kad se desi – šteta je obično mnogo veća od višegodišnje premije za osiguranje stambenog objekta.

Na kraju, uvijek se obratite osobi od povjerenja koja je upućena oko ovih detalja. Trebate nekoga ko će vam reći i situacije kada su osiguranja isključena a ne samo marketinšku stranu. Kad se šteta desi, potrebna je brza reakcija, poštovanje rokova, dostava kompletne dokumentacije…

Ostavite odgovor

one × 4 =