DA LI BESKONAČNO ODLAŽETE BITNE STVARI?  (UPRAVLJANJE VREMENOM)

Zadnjih tri godine dobar dio moje zarade zavisi od konkretnih rezultata. Svakog mjeseca tačno znam koliko sam produktivno radio. Tržište ti pljusne šamar svaki put kad ne zasučeš rukave pošteno.

Zato, ili zapni ili si ga ugasio.

Po nekim statistikama privatni biznisi prežive u rasponu 4-18%. Onda nije ni čudo što većina nema petlju da se testira na tržištu.

Moram reći i to da ovaj „sport“ nije za svakoga. Nije za one što vole „siguran“ posao kada im putem e-bankinga svakog prvog u mjesecu stigne ugodan zvuk poruke o mjesečnom prilivu. Bez obzira da li su bili dobri u poslu ili ne. Nema veze da li su grozničavo igrali Super Mario  ili Puzzle Bobble igricu 50% radnog vremena ili su bili vrijedni – na kraju je svima isti priliv.

Tako je manje-više na „sigurnim“ poslovima, zar ne? No stres varijantica. U istom košu je i onaj što ne voli da se miješa u svoj posao i onaj što i za njega odrađuje. Ali dobro, sve je za ljude (jer nijesu svi isti) i sve ima svojih prednosti i mana.

Zona komfora je vazda bila linija manjeg otpora a preduzetništvo „trnje“ kroz koje nije baš jednostavno ići…ali ako prvo „preživiš“ pa zatim napraviš rezultat, onda ima smisla. Šta je dobra stvar u tom „prolasku kroz trnje“? Pa radiš na sebi, moraš raditi vrijedno – inače ako zabušavaš, ubrzo ne postojiš. Kroz vrijeme i sam osjetiš da li napreduješ, ali rezultati su tu i uvijek možeš kvantitativno sve izmjeriti. Sve je jasno i lako mjerljivo kada si na tržištu.

Međutim, koliko god nekad pomišliš da si dobar – najbolji sudija (tržište) ti odmah na kraju mjeseca saopšti tačno i precizno koliko si dobar .

Odlučio sam da napustim zonu komfora prije nekih 4-5 godina, trebao mi je novi izazov u profesionalnom smislu. Prelaz nije bio lagan. Jer zona udobnosti lagano „uspavljuje potencijal“ koji imaš. Kada sam to prepoznao kod sebe i bio siguran da je to to, napravio sam promjenu. Kad već uskočite u „drugu“ dimenziju, nema vam druge nego da se optimizujete na svim poljima i budete što produktivniji.

Ukapirao sam da moram bolje koristiti vrijeme koje imam na raspolaganju. Bavio sam se literaturom iz ove oblasti a dosta su mi pomogli lik i djelo sjajnog Brian Tracy-ija.

Podijeliću sa vama neke tehnike koje su mi pomogle da postižem bolje rezultate a mogu se primijeniti i na poslovnom i na ličnom planu. Bilo mi je neophodno za dalji rast, zato se nadam da će još nekom biti korisno.

#1 ODLAGANJE BITNIH STVARI

Vjerovatno se svako od vas može sjetiti situacije odlaganja do beskonačnosti nečega što vam je jako bitno. Sjutra ću, pa preksjutra ću, pa naredne sedmice… Nikad u dom. Umjesto da ideš brzo i direktno u susret rješavanja te bitne stvari koja stvarno može značajno uticati na tvoj život?!

Ta bitna stvar može biti razgovor sa šefom o povišici, kontaktiranje bitnog klijenta i nešto drugo što vam je jako bitno…

Evo primjer kako da se to ne događa više.

Recimo da imate dinamičan naredni dan. Sa prilično dosta obaveza. Jako bitno je da dan prije napravite plan aktivnosti za sjutra. Recimo da imate 5 obaveza za sjutra. Napišite svaku od obaveza i pored svake stavke stavite brojeve od 1 do 5. Broj 1 neka bude najbitnija a 5 najmanje bitna stavka.

Ujutru prvo idete na ispunjenje stavke pod rednim brojem 1! Dajete prednost onome što je najveći prioritet. Nema razmišljanja i odugovlačenja. Jer je ona ubjedljivo najbitnija i dugo vas  „gricka“. Dakle, čekanja nema. To se prvo završava!

I ladno skapirate da je ta stavka bitnija od svih ostalih stavki zajedno tog dana (iako ostale nijesu nebitne).

E sad, zamislite sebe da ovo ponovite svakog narednog dana, pa naredne sedmice, pa narednog mjeseca.

Idite pravo prema glavnom cilju svakog dana, bez odugovlačenja!! Ako to prihvatite, onda to lagano prelazi u naviku, koja vas može pogurati daleko, daleko i u profesionalnom životu i u privatnom životu!!

#2 PREKOMJERNA UPOTREBA TEHNOLOGIJA

Još jedna stvar koja jako utiče na usporavanje efikasnosti i upravljanja našim vremenom predstavlja prekomjerna upotreba tehnologija. To već svi vide, ali kao hipnotisani i dalje nastavljamo da tipkamo po tim smartphone-ima kao ludi. Samo obratite pažnju po kafićima šta se dešava. Zombiji na sve strane .

Moram podijeliti situaciju iz jednog caffe-a nedavno. Sto do mene sjede mladi tata i slatka plava kćerkica. Kćerkica gleda sadržaj sa Samsung tableta sa udaljenosti 3cm od očiju. Njen tata nema problem s tim, jer je ona mirna i ne ometa ga u surfovanju na njegovom telefonu. Komunikacije, pogađate, nema.

Par minuta kasnije, kćerkica ostavlja na sto tablet i počinje da se kreće po kafiću polu-ukočeno izvodeći neke čudne pokrete. Meni ništa nije jasno. Pomišljam koja li je ovo dijagnoza jbt, šta je ovo?! Ustajem krišom sa stolice da vidim šta je gledala na tabletu, kad vidim tamo neke dinosauruse koji se tako slično kreću na You Tube kanalu. Onda sam se ipak nasmijao i bilo mi je malo lakše. Malo kasnije sam se ipak zapitao kuda ovo sve ide .

Neka istraživanja sa Univerziteta MIT su pokazala da svaki put kad stigne poruka, notifikacija ili zvuk maila, naš mozak reaguje kao da je nešto dobio. To nam povećava  radoznalost na maximum i stvara potrebu da odmah provjerimo o čemu se radi. Koliko puta se desilo da je to samo neka glupa informacija i da nikakvog uticaja nema na vaš život, a vi ste zbog toga ustali, prekinuli bitan posao, konstatovali to i smorili se. Meni to trenutno radi neka aplikacija sa prognozom vremena!

Hvatam sebe kako s vremena na vrijeme brišem inbox od gomile beskorisnih mailova da bih oslobodio prostor za primanje novih mailova! To bre jednom klikneš nekad, neđe i to te uhodi stalno. Gurui marketinga to zovu remarketing, ako se ne varam.

Vjerovatno i Vi ujutru čim se probudite počnete s provjerom društvenih mreža, a nijeste ni svjesni  da ste upali u „slow-motion mode“ od rane zore!

Čak se to radi prije umivanja, pranja zuba, doručka… Postajemo robovi tehnologija, umjesto da mi diktiramo ritam! Jedva čekam konkretno istraživanje koje će pokazati za koliko se san skratio zbog nošenja pametnih telefona sa sobom u krevet. Daš za telefon 1000€ i dozvoliš mu da te još i maltretira. Čudan stepen evolucije smo dostigli .

Poenta je što nas to prekida u obavljanju bitnih zadataka i nevjerovatno smanjuje našu efikasnost i brzinu u bilo čemu što radimo.

Po nekim istraživanjima je utvrđeno da u toku dana oko 85 puta uzmemo telefon da nešto provjerimo!??

Topla preporuka, u ovom dijelu je da se odjavite sa svih glupih sajtova sa kojih vam stižu neki bilteni, magazini i obavještenja. Provjeru maila svesti na 2 puta dnevno. Za slučaj da je nešto hitno, ostaviti broj telefona za hitne slučajeve u dnu maila ispod vašeg imena i tako se spasiti.

Tehnologija DA, ali kontrolisano.

#3 ODREDI 3 NAJBITNIJA ZADATKA

Vjerovatno imate listu onih stvari koje bi željeli da postići. Ukoliko nemate, vrijeme je da je napravite. Jer ako imate plan o nečemu, možete da raditi na ostvarenju tog plana. Ako ga nemate, onda bi to mogli nazvati lutanjem bez cilja.

Koje zadatke bi trebali staviti na tu listu? Prije pravljenja plana treba analizirati ključne oblasti u životu kao npr:

  • karijera,
  • porodica,
  • zdravlje,
  • hobi…

U okviru tih oblasti napišite 10 stvari koje su vam bitne, a onda odredite 3 najbitnija zadatka. I posveti se samo njima! Oni su bitniji od ostatka… A onda fokus! Kao kad praviš dobru fotku. Bez dobrog fokusa nema dobre fotografije.

Čudo se može napraviti ako se posvetite njima u narednih godinu dana!

Ako pričamo o karijeri , možete značajno naučiti jezik koji ste htjeli, ali ste bili lijeni da se napokon prijavite na taj kurs… Možete naučiti vještine prodaje ili kako postati dobar grafički dizajner…

Tako nešto odredite za svaku vašu ključnu oblast.

Međutim, nije samo karijera bitna. Mnogi zapostavljaju zdravlje, a ono je preduslov da bi Vaš biznis ali i porodica mogli funkcionisati.

Na osnovu jedne studije sa Harvarda sprovedene na osnovu 120.000 ljudi, utvrđeno je da usvajanjem 5 životnih navika u velikoj mjeri povećavate kvalitet ali i dužinu života. Kod žena za 14 a kod muškaraca za čak 12 godina života!

Te navike su:

Ne konzumiraj cigarete (nemoj biti ni u blizini dima),

Vježbaj umjereno (makar 30-45 minuta dnevno),

Hrani se zdravo,

Piti umjereno,

Održavaj optimalnu kilažu (neka index BMI bude izmedju 18-25).

Naši resursi i kapaciteti su ograničeni zato se ne možemo usavršiti u 10-15 oblasti za godinu dana, ali u nekoliko njih možemo – ukoliko želimo!

Ovdje se kao logično pitanje nameće i pitanje balansa između porodice i posla. Kako biti uspješan na oba polja?

Mindset bogatih je ne samo da se može pronaći balanas između posla i porodice – već je on neophodan. Primijetili ste da jako uspješni ljudi često pominju članove porodice.

Mindset srednje klase kaže da je to teško i nemoguće.

Biznis je često surov i bez emotivne podrške ali i materijalne kad zatreba čovjek je ranjiviji i često ta stavka onemogućava rast i u poslovnoj karijeri. Držati taj balans nije lako. Biznis literatura koju sam konsultovao u vezi ovog pitanja o tome kaže: „pa nije ni lako čovjeku ni hodati po žici, na tome se mora raditi“. Alo, poređenje sa čovjekom koji hoda po žici?!

U mom okruženju postoji baš primjer uspješnog muškarca koji jako voli i odlično igra tenis. Nosi iskljucivo Lacoste zbog Novaka Đokovića! Navikao je nekoliko puta nedjeljno da igra sa društvom. Nekad 1 na 1 a nekad su turniri u pitanju. I trening i dobro zezanje i networking. Milina.

Međutim, nakon što je dobio dvoje djece, nastavljajući taj tempo igranja tenisa, kući je atmosfera postajala često nepodnošljiva. Supruga je imala svoj posao a on je jednostavno „htio“ da uživa u svom hobiju jer eto, tako je navikao i jednostavno mu prija.

Na kraju, da sve ne bi otišlo dođavola, smanjio je odlaske na tenis na 1 nedjeljno i harmonija u porodici se vratila!

#4 IDENTIFIKOVANJE NAŠIH OGRANIČENJA

Mnogo moćna stvar u vezi lične optimizacije je i identifikovanje naših ograničenja.

Mnogi su dobri u nečemu, ali recimo zbog neke druge osobine sve upropaste. Pa i ono u čemu su zaista dobri. Vjerovatno svi imamo tako neku osobu u okruženju. Sjajna je u mnogim stvarima, ali onda iznenada „lupi“ nešto ili takvim rječnikom iznese svoj stav da ti je jednostavno muka…

Neka druga osoba može biti sjajna, kulturna, dobar prijatelj. Ali je jednostavno spora ili na pogrešan način radi posao. Dati feed-back ili feed-forward takvoj osobi može potpuno izmijeniti tu osobu i njene rezultate na bolje!

Prepoznati to ograničenje kod sebe završava ogroman posao.

Nije lako. Moraš ići protiv sebe. Ovi što imaju ego kao Mont-Everest svakako ništa neće naći sebi a neće ni pitati okruženje da li im nešto fali. Ali, ona druga vrsta hoće. Čak će pitati bliske ljude šta im to fali da bi bili još bolji u poslu koji rade. Drugim riječima šta bi trebalo da poboljšaju kod sebe? A onda će raditi da ta ograničenja ublaže.

Za kraj, razmislite koja je to vještina koja bi, da je imate, najviše koristila vašem profesionalnom i ličnom razvoju???

Zapišite je.

Ne budite prosječna osoba sa ovih prostora, koja samo “crnjači” i krivi druge za sve a ne mrda s mjesta.

Šta Vas sprječava da dignete dupe, odmah počnete usavršavanje u tome i maksimalno ublažite ograničenje koje onemogućava vaš maksimalni profesionalni i lični rast?

This Post Has One Comment

  1. Zanimljiv tekst.
    No pain, no gain.

Comments are closed.